P2V migratie

Servers kunnen virtueel draaien op een hypervisor, in ons geval de Esxi host van VMware. Het server besturing systeem kan net als bij een fysieke server vanaf netwerk of vanaf media geïnstalleerd worden. Echter het is ook mogelijk om bestaande Servers om te zetten naar virtueel. Dit noemen we ook wel de Physical to Virtual conversie of P2V methode.

P2V is de migratie van een fysieke server met inbegrepen het besturing systeem en de applicaties naar een virtuele server. Het grootste voordeel van een P2V migratie is dat alle gegevens/instelling van de fysieke server niet verloren gaan en weer beschikbaar zijn na voltooiing van de P2V migratie. Deze migraties werken vooral bij bestaande Windows Servers omgevingen goed, maar kan ook op andere besturingssystemen uitgevoerd worden.

Voordat de P2V gestart wordt kunnen bepaalde instellingen aangepast worden. Bijvoorbeeld kan de omvang van de partities veranderd worden, of kan er meer werkgeheugen toegewezen worden. Kortom er is voor mogelijk bij P2V migraties.

Nadat de P2V migratie is voltooid kan de fysieke server uitschakelt worden en de virtuele server aangezet worden. Vanaf dat moment zal het besturingsysteem de nieuwe virtuele componenten herkennen en zich daarop aanpassen. Met wat aanpassingen is de virtuele server klaar voor gebruik en kan vanaf dat moment weer in bedrijf gesteld worden.

Wanneer de P2V migratie methode gebruiken?

P2V migraties zijn ideaal bijvoorbeeld bij oude server kasten die nodig aan vervanging toe zijn, maar ook gebruiken we de P2V als uitgangspunt bij upgrade trajecten.