Windows 10 gratis upgrade

Onze klanten vragen zich regelmatig af wat te doen met de melding over de Windows 10 gratis upgrade. Veel gestelde vragen zijn: Moet ik upgraden en zijn mijn programma’s nog beschikbaar na de upgrade. Daartoe heb ik besloten om een systeem met Windows 7 professional waarop de bekende Windows 10 upgrade melding verschijnt te upgraden naar Windows 10. Voorafgaand aan de upgrade maak ik eerst een backup van mijn hele systeem door middel van de zogeheten clone technologie. Ik clone mijn harde schijf even voor de zekerheid naar een gedeelde map op het netwerk. Zo ben ik er zeker van dat ik altijd terug kan naar mijn oorspronkelijke installatie met Windows 7.

Mijn systeem gegevens:

Windows 7 Professional (legitiem) met Service Pack 1.

Ik heb een aantal programma’s op deze notebook geïnstalleerd die ik graag wil behouden nadat de upgrade is uitgevoerd en voltooid. Daarnaast heb ik bestanden in Mijn documenten en afbeeldingen staan die ik niet kwijt wil raken. Ook voor de andere profielen die op deze notebook aangemaakt zijn geld hetzelfde.

Voor mij belangrijke applicaties zijn:

Microsoft Office 2007
Gadwin Prinscreen
Microsoft Assessment and planning toolkit
VMware Workstation

 

Windows 10 gratis upgrade uitvoeren

Ik besluit om maar een poging te wagen en de upgrade naar Windows 10 uit te voeren. Wanneer ik rechtsonder op het Windows icoontje klik (in vieren gedeelde vierkantje)

dan opent het volgende scherm. Mijn pc blijkt compatibel met Windows 10 en is klaar voor de gratis upgrade.

Windows 10 gratis upgrade

Ik loop voor de zekerheid eerst de velden door. Het tweede veld geeft de volgende informatie weer:

Het derde veld geeft de volgende informatie weer:

Het vierde veld geeft de volgende informatie weer:

Het vijfde veld geeft de volgende informatie weer:

Het laatste veld geeft de volgende informatie weer:

Het menu veld:

Ik besluit om terug te gaan naar het eerste veld en druk op Rapport weergeven:

Volgens het rapport is mijn notebook compatible.

Windows 10 reserveren

Je kunt de Windows 10 reserveren. Hiermee claim je alvast de gratis upgrade. Je kunt tot 29 juli 2016 van de reservering gebruik maken. Tot die tijd kun je besluiten om de Windows 10 upgrade uit te voeren. Wanneer ik op de knop ‘reserveer uw gratis upgrade’ druk moet ik een mail adres invullen.
Ik voer mijn mailadres in, vink uit dat ik mail wil ontvangen met reclame en aanbiedingen. Ik kijk nog even bij veelgestelde vragen.

Uit veelgestelde vragen blijkt het volgende:

Is de upgrade echt gratis?

Ja, helemaal gratis. Dit is een volledige versie van Windows, dus geen proefversie en geen beperkte versie. De upgrade is beperkte tijd beschikbaar: tot 29 juli 2016. Na installatie van de upgrade kun je Windows 10 gratis op dat apparaat gebruiken.

Werken al mijn apparaten en apps met Windows 10?

Windows 10 is onze meest geteste versie ooit, waarbij miljoenen gebruikers al feedback hebben gegeven. We kunnen natuurlijk geen honderd procent garantie geven voor iedere configuratie op elk apparaat, maar Windows 10 is gemaakt om met het overgrote deel van de apparaten compatibel te zijn.

Gebruik de app Windows 10 downloaden om een compatibiliteitscontrole uit te voeren. Klik op het menu linksboven en kies ’Controleer je pc’ of ’Je pc is geschikt’ om bekende compatibiliteitsproblemen en aanbevolen oplossingen af te beelden. Je kunt het best pas upgraden als je de melding ontvangt dat Windows 10 voor jouw apparaat klaar staat.

Moet ik mijn applicaties opnieuw installeren? Bij de veel gestelde vragen wordt niet duidelijk of mijn applicaties na afloop van de Windows 10 upgrade opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Ik hoop namelijk van niet. Ik heb onlangs een Mac OS X 10.6 Snow Leopard bijgewerkt naar 10.10 Yosemite en dat ging feilloos. Alle programma’s en bestanden waren na de upgrade aanwezig.  Apple is een heel goed product.

Helemaal onderaan:

Terug naar het venster. Ik druk op Bevestiging verzenden. Ik krijg een melding dat alles klaar is en druk op sluiten.

Na verloop van tijd verschijnt het volgende venster.

Ik besluit om de upgrade maar te proberen en druk Akkoord. Hierna dien ik nogmaals op Akkoord te drukken.

En druk op Upgrade nu starten

Na ongeveer een drie kwartier te hebben gewacht is de Windows 10 upgrade voltooid en kan ik weer inloggen. Mijn eerder aangemaakte accounts zijn nog aanwezig en ik log in. Ik krijg mijn eigen bureaublad weer terug en dat stelt mij gerust.

Ik kom er achter dat mijn internet verbinding verbroken is, terwijl mijn netwerkkabel erin zit. Vervolgens probeer ik via WiFi een verbinding te maken echter dit lijkt ook niet mogelijk. Ik kan op geen enkele manier een verbinding krijgen met Internet.

Dan besluit ik maar om eens te kijken of mijn programma’s nog aanwezig zijn en of deze nog functioneren.

Dit belooft veel goeds en het lijkt erop dat mijn programma’s niet verloren zijn gegaan tijdens de upgrade van Windows 7 naar Windows 10. Ik probeer wat programma’s op te starten en ook dat gaat goed.

Alleen jammer dat ik op geen enkele manier een verbinding met Internet maken kan, zowel via Wifi als via de kabel lijkt onmogelijk.

Omdat ik al denk dat ik weet waarom ik geen verbinding kan krijgen besluit ik om VMware Workstation versie 9 te verwijderen. Dit programma maakt namelijk gebruik van onder andere de netwerk onderdelen van mijn systeem hardware. Na een herstart van mijn notebook blijkt internet via de kabel en via Wifi weer mogelijk. Dit is gelukkig eenvoudig opgelost en ik kan weer verder.

Windows 10 gratis upgrade – conclusie

Windows 10 lijkt veel weg te hebben van Windows 8.1. Windows 7 is nog steeds mijn favoriete besturingssysteem voor de PC. Windows 7 is echt gericht op traditionele hardware als een PC of notebook. Windows 10 is meer geschikt voor modernere hardware welke zijn voorzien van een touch screen. Ik ga mijn upgrade niet ongedaan maken want ik ben toch nieuwsgierig! Windows 10 ziet er wel verder mooi uit.

Mijn advies is om de upgrade uit te voeren, maar ik verwacht niet dat het feilloos zal gaan. Ik heb mijn schijf gecloned dus kan zo weer terug naar mijn oude vertrouwde Windows 7. Cloning is helaas voor gevorderde gebruikers en niet voor iedereen weggelegd. Waarschijnlijk zul je na afloop van de upgrade een en ander moeten troubleshooten. Het is maar de vraag of je dit kunt en of je hier tijd/zin in hebt. Omdat de upgrade naar Windows 10 gratis is, is de verleiding wel erg groot. Ik vind het zonde om er geen gebruik van te maken, het is echt een mooie aanbieding van Microsoft. In elk geval ben je na de upgrade te hebben uitgevoerd van de Windows 10 upgrade melding af!

 

Terms And Conditions Of Use
© 2015 Datamirage. All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Datamirage will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *